tisdag 18 februari 2014

Lemon curd lchf

Jag har alltid en burk lemon curd i kylen
Perfekt att ha på lut när det kommer oväntade gäster och du vill hotta upp en rulltårta som du slängt ihop i rena rama paniken.
Jag måste ha den sådär riktigt fräsch och syrlig som gör att nackhåren nästan kryllar sig och smaklökarna ställer sig i givakt och drar på smilbanden, alltså jag fullkomligt älskar det.
Till mellanmål, när jag känner mig sugen på något gott blandar jag gärna upp den med kesella och rör ner några bär och nötter, blir bara så gudagott.
 Den är super att ha i både bakverk och efterrätter och jag har två riktigt goda recept på g som jag och Mr C njöt av tills det inte fanns en smula kvar.
Som vanligt när jag har farit runt i köket är det inget långkok och inga svårigheter, utan har du bara tio minuter över har du lätt fixat en riktig panikräddare till din bakning.
 
LEMON CURD LCHF
Ingredienser
Saft och skal av 2 citroner (gärna ekologiska)
1/2-3/4 dl Ica sötströ (beroende på hur syrlig/söt du vill ha den)
3 ägg
75 g rumsvarmt smör

Så här gör jag
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa ur saften ur citronerna
Häll i en kastrull
Vispa i sötning och ägg
Vispa hela tiden på svag värme tills lemon curden tjocknar
När den tjocknat vispa ner smöret
Låt den svalna
Låt stå kallt

Idag är det tio år sen jag höll min pappa i handen för sista gången, tio år sen jag fick viska en sista gång hur mycket jag älskar honom, tio år av saknad.
Livet har gått vidare, men det bär alltid en slöja över sig att någon fattas oss, så idag tänder jag ett ljus och låter mina tankar gå till vår pappa/morfar/svärfar som alltid lever vidare i våra hjärtan.

Ta hand om varandra vänner!

Kramisar
T

37 kommentarer :

  1. Gott med lemon curd!
    När en förälder är bort är det en tomhet som alltid finns, men med åren minns man alla fina minnne.
    Varmkramar
    Eva

    SvaraRadera
  2. Mumselimumsgott! Gjorde lemon curd till en pavlova för ett par år sen men du har ju rätt att det kan användas till en hel del annat också.
    Idag skiner solen hos mig (hoppas hos dig också) och jag är ledig så humöret är på topp!

    Kram Eva

    SvaraRadera
  3. Så gottit & vilka läskande vackra foton ~ Förstår din saknad alltför väl vännen :(

    /Kramar om

    SvaraRadera
  4. Men så gott! Vilka bilder! Jösses som dessa bilder fick mig sugen på något smarrigt nu :-)

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  5. Mums vad gott det ser ut! Jag älskar lemon curd!

    Ja åren går fort, men saknaden är fortfarande lika stor. Min mamma gick bort för 6 år sen och jag saknar henne varje dag! Varm kram från mig!
    Malin

    SvaraRadera
  6. Måste jag prova!

    Jobbigt med årsdagar. . .

    Stor kram, N

    SvaraRadera
  7. Smarrigt och ska testas!! Hua, vad jobbigt det är... Det har gått 18 år efter min älskade pappa. Och tiden läker inte såren... Min pappa fick är stor blödning i hjärnan hux, flux när han renoverade hallgolvet. Sen fick vi vänta 2 dygn på att man kunde vara säkra på att han var hjärndöd innan de stängde av... Fruktansvärda dygn. Blev bara 53 år!
    Så man ska vara rädd om varandra och fånga dagen, Carpe Diem!
    Tisdagskram till Dig, Tina från Kate

    SvaraRadera
  8. Var hittar du alla goda lchf-recept?! Gillar förra inlägget, jag som är en stor te-älskare ;)
    Förstår att du har en jobbig dag idag, stor kram till dig!

    SvaraRadera
  9. Låter så gott, och jag gillar också när det är syrligt.
    En undran: Har du provat söta med stevia? Har inte provat själv, men hört att vissa sötningsmedel har en konstig bismak!?
    Sol, kramar och extra styrka till dig idag fina T.
    /Helena N

    SvaraRadera
  10. Kanon med denna efterätt i lchf. Lätt och bra att tillaga verkar det som.
    Kram

    SvaraRadera
  11. Men mums det lät gott :) kram Diana

    SvaraRadera
  12. Lät riktigt gott :) måste jag testa, lemon curd är otroligt gott.
    Kram vännen <3

    SvaraRadera
  13. lemon curd är inget för mej... men galet snygga bilder, njuter av dem!
    Önskar dej en fin dag, även om det är en dag med saknad. Kram!

    SvaraRadera
  14. Hej finaste tina!
    neej det där hoppar jag nog över..;) Jag gjorde efter leilas recept en gång och skulle ha den i en tårta..men huuua så det sög inne i kinderna...
    Kram Katarina

    SvaraRadera
  15. Ser hur gott ut som helst... även om citron inte är min favvo direkt... Tycker det är läskigt när det blir för syrligt så hela ansiktet rynkar ihop sig mer än vanligt! haha
    kram

    SvaraRadera
  16. Tror det är dags för dig att skriva en bok eller en bok på nätet med dina LCHF recept. jag tycker det här låter supersmarrigt. jobbigt att ha fölorat en förälder så tidigt.
    kram helena

    SvaraRadera
  17. Jo, vi har ju alla sådana som gått i förväg till andra sidan, morsan min hann jag aldrig säga farväl till men jag tror, vill tro, att hon finns kvar här ändå på nåt vis som så många andra.

    Ha de bäst nu.

    SvaraRadera
  18. Mmmm låter fantastiskt gott!!
    Tråkigt när man mister nån man tycke rom <3

    Stor kram Susanne

    SvaraRadera
  19. Känner hur det drar ihop sig i munnen när du skriver. :)

    Ha en toppen kväll med ditt ljus och minnen.
    Kram Kia

    SvaraRadera
  20. Jag måste hålla med Helena här ovan, en LCHF bok skulle du ge ut. Det låter hur gott som helst. Trist att du förlorat din pappa så tidigt. Tänd ljus och försök minnas alla bra stunder, då känns det lite bättre även om saknaden är kvar.
    Kram

    SvaraRadera
  21. Låter riktigt gott, jag har faktiskt aldrig smakat.
    Extra stor kram till dig i dag, jag hade också velat få möjlighet att ta farväl av min pappa, men livet blir ju inte alltid som man tänkt sig.
    Kram

    SvaraRadera
  22. Fy för den saknaden..
    Jag älskar allt med citron, måste testa det här.. Lemon curd i kesellan måste jag ta nästa gång, äter kesella till mellanmål varje dag.
    Fin vecka till dig, kram

    SvaraRadera
  23. Tänk att saknaden aldrig avtar utan är lika stark hur många år det än går, förlorade min älskade styvfar för snart 13 år sen men ibland kan saknade slå till så att tårarna rinner.

    Lemon curd är inget jag är van att ha hemma, kanske dags att ändra på det :)

    Kram Eva

    SvaraRadera
  24. Usch, bävar för den dagen någon av mina föräldrar kommer gå bort.
    Tänker på dig!
    Kram /Maria

    SvaraRadera
  25. Smarrigt, så gott med lemon curd!!

    Jag har också nära personer "där uppe" (bl.a. min lillebror) som jag saknar och tänker på ofta. Är helt övertygad om att dom vakar över oss och att vi ses någon gång...

    Varma kramar!
    /N

    SvaraRadera
  26. Så gott och fräscht det låter.
    En stor varm kram till dig denna dag. Kram!

    SvaraRadera
  27. Stora kramen och en extra tanke till dig! Lemoncurd var super länge sedan jag gjorde. Har nog inte riktigt visst vad jag ska använda den till tack för ett gäng tips. Kram Anette

    SvaraRadera
  28. Å vad gott det ser ut .jag håller med dom andra du borde skriva en bok med lchf recept .Sänder dej massor av kramar vet hur det känns :Kramar Rita

    SvaraRadera
  29. Det var länge sedan jag gjorde lemoncurd. Ska ta och testa ditt recept nästa gång.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  30. Men lemoncurd är ju bara sååå gott! Var ett tag sedan jag gjorde det…sist gjorde jag en äppelcurd…inte lika syrligt men väldigt gott:-)

    SV: Jag handlade inget på Leilas General Store…tro det eller ej. Hade lite tidsbrist och man ska inte stressa i sådana affärer. Ska snart till stockholm igen och då lär säkert något få följa med hem:-)

    Kram Cecce

    SvaraRadera
  31. Åh dina vackra bilder får även mej att bli sugen på lemon curd!!!!
    Och en extra kram till dig just idag! ♥

    SvaraRadera
  32. Älskar också curd, har dock aldrig gjort egen.. i helgen köpte jag lime curd, gudomligt god!!
    Förstår din saknad <3 Stor Kram

    SvaraRadera
  33. Men så gott det ser ut. Har aldrig testat lemoncurd men kanske måste jag det nu;)
    Och du upplysning om alla de gifter som finns omkring oss är viktig. Kan vi med enkla medel minska på några så tror jag att det är bra.
    Önskar dig en fin dag
    kram
    Annie

    SvaraRadera
  34. lemoncurd är så gott och passar på på smörgåsen och på tårtan. Toppen fint med ett recept LCHF, känns lite nyttigare

    Kram Kajsa

    SvaraRadera
  35. Eftersom sällan någon skriver när dom gjort den utan bara att dom ska göra den så kan jag bara skriva, SJUKT GOD!!!! O lättlagad, nu skall den kylas ned så skall jag i morgon bjuda på Tinys bakelse hon lade upp idag på bloggen. Tack än en gång för att du delar ditt liv med oss! /Carina

    SvaraRadera