onsdag 12 april 2017

När man behöver trösta sig en smula, citron och lakritskaka lchf

Idag är det en mindre rolig dag
Har bokat in både sjukhus och tandläkarbesök.....
Tänker som så att det är lika bra att göra sådant på en och samma dag, sen är det klart liksom.

Och jag tröstar mig med att hemma vänta den här godsaken, en citron och lakritskaka.
Ja jisses den blev så galet god och vi har redan hunnit äta upp denna och jag har till och med bakat en till.

Det är klurigt att baka utan socker och gluten, det kan bli en aningens torrt ibland, men den här gången blev det allt annat än torrt och trist.
Det här är en saftig och smakrik kaka

Jag smaksatte den med mina favoriter citron, vanilj och lakrits, en enligt mig helt magisk kombo.

Och jag rekommendera att frysa det som blir över, för har du den kvar i kylen så är risken stor att du gör som jag och går och norpa en bit i tid och otid, farligt gott minsann......


TIPS

Lakritspulver kan man utesluta helt eller ersätta med till exempel pepparkakskrydda, kanel, kardemumma, saffran, kakao eller vaniljstång
 
Glasyren går utmärkt att utesluta

Jag använde en rund sockerkaksform men det går precis lika bra med en brödform
............................................................................................................................................................

CITRON OCH LAKRITSKAKA LCHF
Ingredienser
150 g smält smör (gärna osaltat)
5 ägg
1 1/2 msk Ica sötströ
1 dl mandelmjöl
1 dl koksmjöl
1/2 dl pofiber
1 msk lakritspulver
2 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 msk vaniljextrakt
Rivet skal från 1 citron

Glasyr
1 msk äggvita
1 msk citronsaft
Ca 4-5 msk sukrin melis
 
Så här gör jag 
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ägg och sötströ vitt och pösigt i ca 4 minuter
Häll i det smälta smöret, vispgrädde, crème fraiche, citronskal och vaniljextrakt och blanda väl
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och blanda
Sikta i äggsmeten och blanda väl
Smörj en sockerkaksform och bröa med mandelmjöl
Häll i smeten och sätt in mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Känn med en sticka att kakan är torr
Låt svalna

Vispa samman alla ingredienserna till glasyren och ringla glasyren på kakan. Låt stelna.

NJUUUUUUT!

............................................................................................................................................................



Nu jobb en stund innan jag far in till stan.

Ha en fin dag vänner!

Kramisar
T

4 kommentarer :

  1. Ser galet god ut! Det blir nog till att baka något här idag!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  2. Woooo så gottit &...Vackert!
    /Kram finaste

    SvaraRadera
  3. Du får ihop sådana magiska kakor. Tack för receptet.
    Kram mamma c

    SvaraRadera
  4. Åhh så gott det låter. Jag ska baka den och bjuda på när jag ar en stor träff här hemma snart. Tack! Kraaaam Pia

    SvaraRadera