måndag 8 januari 2018

Perfekta maten när blodsockret är lågt och alla vill ha mat nuuuu! Tomatsoppa med vitlökskräm lchf

Måndag, kallt och grått, en riktig vinterdag....
Då passar det väl alldeles utmärkt att servera en soppa till kvällsmat eller lunch.

Det här en tomatsoppa jag gör rätt så ofta, dels för att den är ljuvligt god men också för att den är så vansinnigt enkel att göra, med andra ord går den fort-fort att fixa.

Perfekt på vardagar när blodsockret är lågt och alla i familjen vill ha mat nuuuu!

Ett tips är till och med att göra soppan dagen innan, för enligt mig smakar soppa för det mesta bäst dagen efter när smakerna har satt sig ordentligt.

Hur som haver ett plättlätt middagstips såhär i början på veckan, prova vetja!


TIPS

Smaka av soppan, som alltid är det dina smaklökar som bestämmer, kanske du vill ha lite mer sötma i eller kanske lite mer hetta.....

Gott att servera till är Focaccia, du hittar receptet HÄR

Vill du ha soppan än mer matigare, toppa med fetaost, halloumi eller mozzarella.

Servera även vitlökskrämen bredvid i en skål, gott att klicka i efter hand..... 
......................................................................................................................................


TOMATSOPPA MED VITLÖKSKRÄM
Ingredienser
1 stor gul lök
4 färska tomater
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2 msk grönsaksbuljong
1 tsk sambal oelek
1 vitlök
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk pizzakryddor
5 dl vatten
salt och peppar
Ev 1 dl vispgrädde

1 kruka persilja

Vitlökskräm
Ca 1 dl Crème fraiche 
1 riven vitlöksklyfta
salt och peppar 

Så här gör jag

Skala och hacka löken. Fräs den i lite matfett i en gryta
Skär de färska tomaterna i små tärningar.

Blanda ner i grytan krossade tomater, färska tomater, tomatpuré, buljong, sambal oelek, balsamvinäger, honung, pressad vitlök, pizzakryddor och vatten.

Koka upp och låt det koka ca 10 minuter. 
Smaka av med salt och peppar.

Mixa allt med stavmixer eller i en matberedare.

För krämigare soppa späd med grädde.

Hacka persiljan och blanda ner

Blanda ihop crème fraiche och vitlök till vitlökskrämen och smaksätt med salt och peppar

Servera soppan riktigt varm och klicka på vitlökskrämen. 

NJUUUUUUT!
.................................................................................................................................................................

 

Nu jobb sen ska jag kurera den här förbaskade ryggen och nacken som definitivt inte samarbetar med mig.....

Ha den bästa starten på veckan vänner!

Kramisar
T

4 kommentarer :

  1. Soppa är gott och tomatsoppa är jättegott.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  2. Mums för tomater och tomatsoppa...den kanske jag prövar ;). Jag gillar även tomatjos och
    tomater är väldigt nyttigt, så bättre kan det väl inte bli ;)
    Ha en bra dag !
    Bia

    SvaraRadera
  3. Låter gott och lättlagat uppskattas. En fråga kring vitlökskrämen, ska det vara en hel vitlök eller en klyfta och ska den pressas, rivas eller hackas?
    Kram Monika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Monica. Soppan är supergod och så himla lättlagad. Har uppdaterat receptet men det är ca 1 riven vitlöksklyfta, sen är det alltid det där med smakerna, kanske du vill ha mer vitlökssmak eller mindre. Ha en fin kväll. Kram Tina

      Radera